Wat zijn prompts?

Een prompt is eigenlijk simpel gezegd de opdracht die je aan AI geeft. Het is de manier waarop je een vraag stelt of uitlegt wat je van een AI wilt. Net zoals je een medewerker zou aansturen of een vraag wil stellen aan een expert, werkt het met AI net zo: hoe beter je uitlegt wat je wilt, hoe beter het antwoord of resultaat is.

Een prompt kan bijvoorbeeld een simpele vraag zijn zoals:

“Schrijf een korte productomschrijving voor deze fiets.”

…of iets uitgebreider zoals het volgende:

“Doe alsof je een marketingexpert bent en kom met drie originele ideeën voor een Instagram post om mijn nieuwe koffiezaak te promoten.”

Slimme prompts zijn dus essentieel om snel goede content te maken, nieuwe ideeën te genereren of je te helpen met je financiën. Het mooie is ook: je hebt geen technische kennis nodig – alleen een gevoel hoe je de juiste vraag stelt. Daar helpen we jou bij!

Waarom is een goede prompt belangrijk?

Een chatbot zoals ChatGPT is zeer krachtig en bevat enorme hoeveelheden data – het is alleen geen gedachtelezer. Hoe beter jij kan uitleggen wat je wilt, hoe beter de AI jou kan helpen. Een goede prompt zorgt ervoor dat jij snel en precies krijgt wat je nodig hebt.

Vergelijk het bijvoorbeeld met het inhuren van een freelancer. Als je alleen zegt: “Maak iets leuks”, is de kans heel groot dat je niet precies krijgt wat je wilt. Maar als je zegt: “Ik heb een Instagram post nodig voor mijn nieuwe sieradenlijn, gericht op jonge vrouwen tussen de 20 en 30 jaar, met een vrolijke en luxe uitstraling”, dan krijg je iets wat veel beter aansluit op datgene wat je wilt.

Goede prompts besparen je dus geld en tijd. Je hoeft hier zeker geen expert voor te zijn – met een paar slimme tips kun je al snel veel meer uit AI halen.

Hoe is een goede prompt opgebouwd?

Hieronder staan een aantal voorbeelden van prompts. Om beter te begrijpen waarom het goede prompts zijn gaan we ook kort in op de structuur.

Voorbeeld: Je hebt een koffiezaak en wilt een nieuwe ijskoffie promoten op social media.

De prompt:

“Doe alsof je een social media specialist bent voor specifiek voor koffiezaken. Schrijf een creatieve Instagram-post van maximaal 100 woorden over mijn nieuwe ijskoffie. Deze ijskoffie heeft een aantal smaken: vanille, chocola en aardbei. De toon van de post is fris, hip en jong, gericht op jongeren tussen de 20 en 35 jaar. Gebruik ook emoji’s en eindig met een call-to-action.”

Waarom is dit een goede prompt? Hier een uitleg over de structuur:

  1. Rol of perspectief: “Doe alsof je een social media specialist bent…”. Dit help de AI om vanuit de juiste invalshoek te denken.
  2. Opdracht“Schrijf een creatieve Instagram-post…”. Hiermee geef je duidelijk aan wat je verwacht.
  3. Specifieke onderwerp of inhoud: “Over mijn nieuwe ijskoffie. Deze ijskoffie heeft een aantal smaken:…”. Hoe specifieker je bent, hoe beter de inhoud.
  4. Toon of stijl: “De toon van de post is fris, hip en jong…”. Je geeft hiermee richting aan de inhoud van de content.
  5. Doelgroep: “Gericht op jongeren tussen de 20 en 35 jaar”. De AI past hiermee de taal en inhoud aan op de doelgroep.
  6. Extra’s: “Gebruik ook emoji’s en eindig met een call-to-action”. Hiermee stuur je op het eindresultaat.